25 julio, 2012

Educar en família. Versió en català

46818222_sDe nou tractant un tema que interessa molta gent i amb raó.

El passat divendres vaig fer una conferència per a l’associació DEA de Cerdanyola amb aquest tema. De fet es tractava de parlar del què dic al meu llibre Educar no es fabricar galletas, però dirigint-ho especialment a l’entorn familiar. Els que hàgiu llegit el llibre ja sabreu que jo penso que TOTS eduquem, i quan dic tots, vol dir els mitjans, vol dir els personatges públics -polítics, esportistes, artistes, financers,…-, però també, i per descomptat, l’escola i la família. De l’escola ja en parlarem alguna altra vegada amb calma i a altres articles d’aquest blog en podem trobar algunes reflexions, i de la família, doncs ara mateix…

No m’agrada dir el que ningú ha de fer, només proposar algunes possibles maneres d’actuar perquè cadascú triï aquelles que cregui que li van millor. Aquí en van algunes que trobareu de manera més gràfica a la presentació que hi ha a continuació:

1. Educar els valors: no pot ser que invertim més temps en triar el cotxe que ens comprem que l’escola a la què van els nostres fills. No triaríem un cotxe simplement perquè el concessionari és el que està més a prop de casa. No entrarem volent una furgoneta i en sortirem amb un descapotable… però, de veritat sabem quan anem a una escola si ven furgonetes o descapotables? És a dir, ens hem plantejat quins són els seus valors? Vaig més enllà: sabem què volem comprar? Sabem quins són els nostres valors?
Què és el que eduquem a casa? Ens hem aturat a plantejar-nos-ho? Jo no us parlaré dels que trobareu a tots els idearis de les escoles amb més o menys el mateix ordre. Jo us parlaré de trobar centres que potenciïn allò que farà que els vostres fills siguin persones que tinguin una vida més satisfactòria i amb més possibilitats d’èxit en el món què els ha tocat viure:

-creativitat!
-esperit crític!
-imaginació!
-recerca de la felicitat!
-esforç!
-passió!

A veure on els trobeu?!!

2. Educar les relacions: treballeu molt les relacions a casa i fareu una bona inversió en la convivència i el benestar dels vostres fills. Sigueu tolerants, dialogants, divertits, amables i cooperadors i educareu persones que seran així. Demaneu perdó quan us equivoqueu i sabran demanar perdó sense veure-ho com una rendició. Celebreu els èxits de la gent que us importa i els vostres fills seran feliços amb els èxits propis i aliens.

3. Educar en l’exemple. Els nens i nenes veuen i fan. Recordeu-ho i tot se simplifica. Penseu que SEMPRE esteu educant en l’exemple i que mai no podreu escapar a aquesta responsabilitat. Allò que feu, allò que transmeteu serà copiat pels vostres fills, per tant trieu què feu i podreu triar què eduqueu.

Són només algunes pinzellades que de ben segur us seran molt útils si les teniu presents. Ah i recordeu una darrera reflexió: no heu de ser perfectes, si us equivoqueu, disculpeu-vos perquè ho heu fet malament i segur que a la propera ho fareu millor. Mai no és tard per rectificar.

Jaume Josa. Juliol de 2012

laescuelacoach

Recursos para profes que buscan formación práctica, útil y divertida